lees

Weer een klassieker wakker gekust

Met Aladdin brengt Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren opnieuw op eigenzinnige wijze een klassieker uit voor kinderen en volwassenen. Er  tekent zich inmiddels een heuse serie af van schitterend geïllustreerde uitgaven om reikhalzend naar uit te zien. Het begon allemaal in 2010 met Avonturen van Baron von Münchhausen in een bewerking van Nicolaas Matsier. Ik wist niet hoe snel ik hem destijds in huis moest halen. Op iedere bladzijde – bij elk hoofdstuk – een paginagrote illustratie van de hand van een andere illustrator.

Achttien hoofdstukken, achttien illustraties in uiteenlopende stijlen met elk een heel eigen zeggingskracht. Meteen een staalkaart van de top van de Nederlandse illustratiekunst. De tekst uit de pen van één auteur bindt het geheel. Charlotte Dematons, Harry Geelen, Annemarie van Haeringen, Wim Hofman, Philip Hopman, Jan Jutte, Joke van Leeuwen, Martijn van der Linden, Mance Post, Sieb Posthuma, Daan Remmerts de Vries, Ingrid en Dieter Schubert, Noëlle Smit, Thé Tjong-Khing, Marit Törnqvist, Fleur van der Weel en Sylvia Weve tekenden voor deze eerste editie.

Daarna verschenen volgens hetzelfde concept Avonturen van Odysseus (2015) en Reinaert de Vos (2018), herschreven door respectievelijk Daan Remmerts de Vries en Koos Meinderts. Het merendeel van de illustratoren van de eerste uitgave zien we terug in de delen erna, verdrietig genoeg in ieder geval niet Sieb Posthuma en Mance Post die beiden niet meer in leven zijn. Als je de serie compleet in de boekenkast wilt laten stralen en het eerste deel ontbreekt nog, zal je er tweedehands naar moeten speuren want hij is niet meer leverbaar.

Op 13 december werd in hartelijk gezelschap de nieuwste loot aan de tak gepresenteerd in het sfeervolle, historische pand van Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren aan de Korenmarkt in Hoorn. Aladdin – in een aantrekkelijke bewerking van Sjoerd Kuyper die je onmiddellijk zin doet krijgen in voorlezen. Verschillend genoeg om je begerig de bladzijden te laten omslaan vullen de heel verschillende illustraties elkaar aan en vormen samen tegelijk ook een fraai geheel.

links: illustratie van Martijn van der Linden | rechts: illustratie van Carll Cneut

Werkelijk iedere illustrator is in dit boek op zijn of haar best. Van een in witte lijnen op het papier verschijnende, intrigerende djinn van Martijn van der Linden, tot aan het mysterieuze, door Ludwig Volbeda minutieus getekende Topkapaleis waar Aladdin dé fles in handen krijgt waaruit hij onbedoeld de djinn laat ontsnappen, tot aan de tot de verbeelding sprekende, nachtblauwe paleiskelder van Annemarie van Haeringen waar prinses Badroel Badoer haar nachten doorbrengt.

Het hoofdstuk Alles wat mooi is in de wereld gaat vergezeld van een portret van prinses Badroel Badoer van de hand van Fleur van der Weel dat zo bovenaards mooi is dat alleen die illustratie al genoeg is om naar de boekwinkel te snellen. Als je het binnenkort doet, kun je er meteen een onvergetelijk Kerstdag van maken. Stel je voor dat iedereen een hoofdstuk voorleest, jong en oud, en samen de illustraties bekijkt. Ik kan niet wachten!

Aladdin | Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren, 2019 | ISBN 9789089673053