geen categorie

‘Liefde, je kunt me vinden bij de rivier’ – Daan Remmerts de Vries

Maar liefst twee vrienden vroegen mij om op 27 september jl. de overzichtstentoonstelling van Daan Remmerts de Vries (1962) te openen in Museum De Buitenplaats in Eelde.  Natuurlijk zei ik ja. De eerste was de kunstenaar zelf, met wie ik in 2010 bevriend raakte toen ik een overzichtstentoonstelling samenstelde van zijn illustratieve werk in Kunstmuseum Den Haag.

Mijn dierbare vriendin Patty Wageman, directeur van Museum De Buitenplaats, was de tweede. In 1997 traden wij beiden in dezelfde maand aan op de afdeling Educatie van Gemeentemuseum Den Haag en werden al schaterlachend vriendinnen.

Openingsrede tentoonstelling Daan Remmerts de Vries

De meeste mensen kennen Daan Remmerts de Vries als illustrator en schrijver voor zowel jeugd als volwassenen. Hij ontving hiervoor vele prijzen, waaronder twee Gouden Griffels (in 2002 en 2010), vijf zilveren griffels (waaronder één voor ‘Meneer Kandinsky was een schilder’ – het eerste kinderkunstboek van Kunstmuseum Den Haag in samenwerking met uitgeverij Leopold).

Dat Remmerts de Vries daarnaast ook vrij beeldend werk maakt, is minder bekend. Des te vreugdevoller dat er nu bij uitgeverij Hoogland & Van Klaveren een omvangrijk, rijk geïllustreerd overzichtswerk verschijnt met zijn schilderijen, tekeningen, houtsneden en collages. Tegelijkertijd exposeert Museum De Buitenplaats een keuze uit zijn oeuvre.

Te zien in Museum De Buitenplaats t/m 12 januari 2020

‘Liefde, je kunt me vinden bij de rivier’, uitgeverij Hoogland & Van Klaveren